Olasz szakemberek segítik a HMVTA munkáját

A mikrofinanszírozással foglalkozó cégek értékelésével, átvilágításával, mentorálásával foglalkozó olasz MicroFinanza Rating munkatársait látta vendégül a közelmúltban az egri székhelyű Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA). Az európai uniós EaSI Technical Assistance program keretében végzett többlépcsős átvilágítástól elsősorban az alapítvány mikrofinanszírozás terén végzett munkája eredményességének, hatékonyságának növelését, illetve az európai uniós közvetlen forrásokhoz való könnyebb hozzáférést várják a házigazdák.

 Az 2014-2020-as uniós ciklus EaSI Technical Assistance programja érett mikrohitelezőket céloz meg, akik új, közvetlen brüsszeli pénzeszközöket szeretnének szerezni, átfogó értékelést szeretnének kapni a kockázati profiljukról és tevékenységük társadalmi hatásairól, illetve aktívan szeretnének bekapcsolódni a nemzetközi szakmai együttműködésbe. A minősítés során - az elfogadott nemzetközi szabványoknak megfelelően - részletesen és teljes körűen kiértékelik a kedvezményezett pénzügyi és működési teljesítményét, valamint a legjelentősebb, működéssel összefüggő kockázatokat. A minősítés hatékony eszköz bármely mikrohitelező számára, hogy új forrásokhoz jusson hozzá, valamint javítsa működési és kockázatkezelési teljesítményét. Az említetteken túl további cél a nemzetközi jó gyakorlatok átvétele, alkalmazása is.

Francesca Pantani, az olasz cég európai régiós menedzsere és Ivan Sannino, a társaság vezető munkatársa elmondták, hogy a MicroFinanza Rating más cégekkel közösen vesz részt az uniós EaSI Technical Assistance programban. Hangsúlyozták: a globális képviselettel rendelkező, Európában “erős jelenléttel” bíró olaszországi cég nagy tapasztalattal rendelkezik az ellenőrzések kapcsán, a mikrofinanszírozással kapcsolatos átvilágítások, minősítések terén pedig lényegében piacvezetőnek számít.

Francesca Pantani az ötnapos egri látogatásukról azt mondta, hogy elsősorban a HMVTA működését, lehetséges fejlődési irányait vizsgálták. Megjegyezte: ezt a munkát nem csak Egerben végzik el, voltak már Nyíregyházán és jövő év elején Székesfehérvárra is elmennek, az ottani vállalkozásfejlesztési alapítványhoz. Az így szerzett tapasztalatok alapján összeállított javaslataikat pedig nem csak e három szervezet tudja majd hasznosítani, hanem az ország mind a húsz, a mikrofinanszírozás területén hasonló munkát végző alapítványa profitálni tud belőle.

Hozzátette: az átvilágítás után – immár Olaszországban – egy vázlatos jelentést készítenek, amit a HMVTA megkap, az egriek visszajelzései alapján pedig elkészítik a végleges dokumentumot, egy független értékelést, mely többek között a HMVTA erősségeit és lehetőségeit fogja taglalni. A riportban - mely átfogó véleményt ad majd a HMVTA –ról - az alapítvány megkapja a működés kulcsfontosságú területeire vonatkozó javaslatokat, ajánlásokat is. Ezek értékelését, átgondolását követően lép majd színre az EaSI Technical Assistance program egy másik tagja, a Frankfurt School, amely már konkrét tanácsokkal, oktatásokkal, mentorálással, vagy akár stratégiai terv kidolgozásában is segíthet.

 

HMVTA, 2016.01.13.