Nemzetközi konferencia és Startup Eger döntő rendezvény

A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány 2016. július 07-én "Az innovációs ökoszisztéma szerepe a regionális gazdaságfejlesztésben" címmel rendezett nemzetközi konferenciát valamint a Startup Eger Program döntő rendezvényét.

A konferencia meghívott előadói között volt többek között Nagy-Britanniából David Trayford, a thehub.hu alapítója, Király Gyöngyi, a Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt. üzletfejlesztési menedzsere, Spaller Endre, a Magyar Nemzeti Kutatásfejlesztési és Innovációs Hivatal Kapcsolati elnökhelyettese, Farkas József, a Sanatmetal Kft. ügyvezetője, Nagy Erzsébet, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Promóciós Kft. ügyvezetője, dr. Pesuth Tamás, a Corvinus Egyetem nemzetközi kapcsolatok igazgatója, Pelech Dávid, az InnoSeed Üzleti Inkubátor alapítója és vezetője, valamint a közép-kelet-európai régió legnagyobb, varsói brit nagykövetség munkatársa, Karolina Szymanek, a UK Trade & Investment tanácsadója.

 

 

A konferencia jelentőségét hangsúlyozva Kaknics-Ujhelyi István, az alapítvány Nemzetközi Kapcsolatok és Üzletfejlesztési Központjának vezetője úgy fogalmazott: “történelmi helyen, történelmi időkben, történelmi események aktív résztvevői lehetünk. Velünk van a múltunk, a jelenben építve a jövőt, amihez minden időben újszerű, innovatív megoldásokra volt és van is szükség.”

Kiemelte: a szakmai fórum előadói rávilágítottak az innováció és a fiatalok vállalkozóvá válása, a mikro-, kis- és közepes, illetve a szociális vállalkozások gazdasági fejlődésben betöltött kulcsszerepére, illetve az innovációs ökoszisztéma meghatározó elemei, mint az inkubátorok, oktatási intézmények, kormányzati, piaci szereplő közötti nemzetközi szintű összefüggésekre.

A mai, hihetetlenül gyorsan változó világunkban, egy dolog kiszámítható és biztos, ez pedig – paradox módon – a változás – mondta. Ehhez pedig a társadalom minden szereplőjének alkalmazkodnia kell, különben véglegesen elveszítheti a lehetőségét is a talpon maradásnak, a felzárkózásnak, a fenntartható növekedésnek – tette hozzá.

A nemzeti kormányoknak tehát meghatározó a szerepe és felelőssége van abban, hogy mindenki számára lehetőséget biztosítsanak az alkalmazkodási képességek elsajátítása és életen át tartó fejlesztése érdekében. Ebben az innovációnak ma már meghatározó szerepe van.

David Trayford a brit inkubátorokat és startup-programokat, illetve a gyorsító programokat bemutató előadásában kiemelte, nincsen nagy különbség a brit és a magyarországi gyakorlat között, a különbségek elsősorban abból adódnak, hogy a szigetországban mindezek régebbi hagyományokra tekintenek vissza és nagyobb tapasztalatokkal bíró intézmények állnak a programok mögött. Magyarországon ugyanakkor világszínvonalú szakembergárda áll rendelkezésre.

 

Ha valakinek van megfelelő ötlete, vagy már működő vállalkozása, amit fejleszteni szeretne, mindenképpen érdemes megfontolnia a részvételt valamilyen startup-programban, vagy startup-versenyben. Fontos azonban az is, hogy olyan programot keressen, amely egyfelől megfelel a vállalkozás profiljának, másrészt pedig a hosszútávú fejlődésre is lehetőséget biztosít – tanácsolta a szakember.

Pelech Dávid, az InnoSeed Zrt. vezérigazgatója a startup inkubációnak a fenntartható innovációs ökoszisztéma kialakításában betöltött szerepét bemutató előadásában egyebek mellett arról beszélt, hogy Magyarországon jelenleg mintegy 30-40, a startupoknak székhelyet biztosító inkubátorház működik. Hangsúlyozta: fontos, hogy regionális szinten is fejlődjön az innovációs és a vállalkozói kultúra, amelyben az integrált szolgáltatást nyújtó inkubátor fontos szerepet játszik. A fiatal vállalkozók Budapestre vagy külföldre történő elvándorlásának megelőzésének egyik eszköze, ha helyben biztosítanak megfelelő lehetőségeket a számukra – hangsúlyozta.

 

Kitért rá: az InnoSeed Zrt. működésének egyik alappilléreként igyekeznek a helyi szereplőket is minél szélesebb körben bevonni ebbe a munkába, így például megállapodást kötöttek a HMVTA-val és az egri Eszterházy Károly Egyetemmel is. A társaság iparági fókuszát a térség iparági adottságaihoz, lehetőségeihez igazították, így elsősorban a gépiparra, az elektronikára és az élelmiszeriparra koncentrálnak.

Spaller Endre, a Magyar Nemzeti Kutatásfejlesztési és Innovációs Hivatal kapcsolati elnökhelyettese az innováció regionális gazdaságfejlesztésben játszott szerepét vázolva kifejtette: még egy olyan város is, mint Eger, amely elsősorban az idegenforgalmáról és boráról híres, egyre inkább az ipar és az innováció felé fordul. Ez azért helyes, mert csak a turizmus és a bor nem képes eltartani egy ekkora várost, mellettük fel kell tudni mutatni az innovációra képes “okos emberfőket” és a Magyarországon kívül is eladható ipari készítményeket – mutatott rá.

 

Azt mondta, fontos, hogy az új ötletekkel minél többen pályázzanak az elérhető forrásokra. Ezek a pályázati pénzek ugyanis olyan történelmi esélyt adnak a Budapesten kívüli Magyarországnak, amely az elmúlt száz évben nem adatott meg.

A tanácskozással összefüggésben Spaller Endre kiemelte: minden olyan esemény fontos, ahol az innovációról és a híresen jó magyar szellemi kapacitások kihasználásának erősítéséről, illetve ennek a tudásnak a vállalkozói világban történő hasznosításától van szó, különösen ott, ahol egy elismert felsőoktatási intézmény is működik. Mindez azért is fontos, mert a vállalkozói lét nem egyszerű, aki belevág, sokat kockáztat, olykor a teljes egzisztenciáját is felteszi rá, és nem minden vállalkozás lesz sikeres. Mégis arra biztatnak mindenkit, hogy próbáljanak meg vállalkozni, mert csak ebből lesz gazdasági növekedés. Az innováció pedig az a terület, ahol rövid idő alatt is lehet nagyot nőni. Ehhez persze kell az a rugalmasság, ami bennünk, magyarokban történelmi, kulturális okok miatt megvan – fogalmazott.

A konferenciához kapcsolódó StartUp Eger versenyről Sedon Gabriella, a HMVTA ügyvezető igazgatója felidézte: Eger hazánkban az elsők között hirdette meg startup programját. Emlékeztetett arra is, hogy a város – az alapítvány aktív közreműködésével – felkarolja a fiatal, dinamikus vállalkozókat, vállalkozásokat.

A versenyen való részvételhez nem kellett feltétlenül egri származásúnak lenni, itt élni, tanulni, dolgozni, de be kellett tudni mutatni, hogy miként kapcsolódik majd a vállalkozás, illetve az ötlet a verseny után Egerhez. A cél ugyanis az, hogy minél több új csillagot tudjunk feltenni Eger egére – fogalmazott az ügyvezető igazgató.

Sedon Gabriella elmondta: a beadott üzleti tervek alapján 25 startupper jutott be a programba, melynekegyik fő célja a résztvevők startup-világgal, a vállalkozásokkal kapcsolatos ismereteinek bővítése volt. A szakmai munkában a HMVTA mellett a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány munkatársai és a Ground Innovation Group csapata is részt vett, a végső megmérettetésre, a legjobb öt startup-projekt kiválasztására pedig a szakmai konferencia keretében került sor, a versenyt Szolnoki Szabolcs, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány SMART Pont Hálózatának vezetője értékelte.

 

 

 

A legtöbb pontot a  GardenDome kapta, mögötte az RTU architects végzett, harmadik a Shoe Cover vagy Lábzsák, negyedik a 100 Arc Eger, ötödik pedig a Brancs Kávé és Borkert lett.

Az ügyvezető igazgató elmondta azt is: a döntő nem jelenti a program végét, hiszen most kezdődik az öt kiválasztott számára a komoly szakmai munka, a mentorálási folyamat. A HMVTA egyebek mellett befektetők felkutatásában, oktatásokon, illetve nemzetközi megmérettetéseken való részvétel biztosításával és crowdfunding, azaz közösségi finanszírozású kampány szervezésével is segíti a győzteseket. Az alapítvány ugyanakkor a döntőbe, illetve az öt nyertes közé be nem jutottakat is igyekszik támogatni a továbbiakban – hangsúlyozta Sedon Gabriella.

egerhírek.hu

 


 

 

 Tisztelt Ügyfelünk!

 

A Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány ezúton tisztelettel meghívja a Startup Eger program keretein belül megrendezésre kerülő alábbi rendezvényre:

 

    - Az innovációs ökoszisztéma szerepe a regionális gazdaságfejlesztésben -

                                            Nemzetközi Konferenciára

                     és az azt követő STARTUP Eger Döntő Pitch Versenyre

 

 

          Időpont: 2016. július 07. 09:30-15:40

          Helyszín: Eger MJV Polgármesteri Hivatal Díszterme

 

Program:

 

09:30-09:45                       Regisztráció, kávé, frissítő

09:45-10:00                       Megnyitó – Köszöntő, Startup Eger Program bemutatása

                                             Habis László, Eger MJV Polgármester

10:00-10:20                       Inkubátorok és Startup programok Nagy-Britanniában – jó gyakorlatok

                                             David Trayford –London, UK – thehub.hu – alapító, Team Project Coach –   Singularity University.

10:20–10:40                       Startup inkubáció szerepe a fenntartható Innovációs ökoszisztéma kialakításában

                                             Pelech Dávid – Innoseed Zrt. – Vezérigazgató

10:45-11:05                       Az innováció szerepe a regionális gazdaságfejlesztésben

                                             Spaller Endre – Magyar Nemzeti Kutatásfejlesztési és Innovációs

                                             Hivatal, Kapcsolati Elnökhelyettes

11:05-11:20                       Kávészünet

11:20-11:40                       Széchenyi Tőkealap szerepe az innovációban

                                             Király Gyöngyi - Széchenyi Tőkealap-kezelő Zrt., üzletfejlesztési menedzser

11:40-12:00                       Hogyan és miért invesztáljunk Startup ötletbe?

                                             Farkas József - Sanatmetal Kft. ügyvezető

12:00-12:20                       Innotrade program

                                             Nagy Erzsébet – Magyar Kereskedelem-fejlesztési és Promóciós Kft., ügyvezető

12.20-12:40                       Fókuszban a KKV szektor a fenntartható gazdasági növekedés érdekében

                                            Dr. Pesuth Tamás - Corvinus Egyetem Nemzetközi Kapcsolatok igazgató

12:40-13:00                       Innováció magyar-brit összefüggésben

                                             Karolina Szymanek –Investment Advisor – Central and Eastern Europe

                                             UK Trade & Investment | British Embassy Warsaw

13:00-13:15                       Összefoglaló – zárszó HMVTA

                                             Kaknics-Ujhelyi István – Nemzetközi Kapcsolatok és Üzletfejlesztési Központ vezetője

13.15-13:30                       Állófogadás

 

13:30-13:40                       HMVTA köszöntője a Startup Eger döntő résztvevőinek és a zsűritagoknak

                                             Sedon Gabriella – ügyvezető igazgató

13:40-14:55                       Egri Startupperek bemutatkozása magyar nyelvű pitch keretében prezentációval

14:55-15:25                       Eredményhirdetés

15:25-15:35                       Facebook játék eredményhirdetés

                                             Média Eger Nonprofit Kft.

15:35-15:40                       Összefoglaló – zárszó

                                             Szolnoki Szabolcs – Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány SMART Pont Hálózat Vezető

 

Részvételi szándékát kérjük, jelezze az info@hmvk.hu e-mail címen vagy a

+36 36/410-724 telefonszámon.

 

A részletes program letöltése pdf formátumban.

 

 

HMVTA, 2016.07.15.