Lezárult az EcoJunior vetélkedő

Lezárult a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány EcoJunior diákvállalkozó vetélkedősorozata

 

A napokban zárult a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány egri középiskolás diákok számára még 2015. decemberében meghirdetett EcoJunior diákvállalkozó vetélkedősorozata. A Startup Eger Programmal párhuzamosan zajlott megmérettetés legfontosabb célja az volt, hogy a középiskolás tanulókkal megismertesse a különböző vállalkozási formákat, a vállalkozásokkal kapcsolatos alapvető ismereteket és kis betekintést nyújtson a vállalkozói lét mindennapjaiba. A belépőként beadott bemutatkozó videók alapján a versenyre jelentkezett 21 négyfős csapat közül tíz került be a döntőbe – mondta el az alapítvány ügyvezető igazgatója.

Sedon Gabriella felidézte, hogy a 10-12. évfolyamos, 5 évfolyamos képzés esetén a 11-13. évfolyamos tanulók számára kiírt kétfordulós verseny első körében egy videofilmet kellett készíteniük a diákoknak, ez alapján dőlt el, melyik legjobb tíz csapat vehet részt a májusi döntőben.

A feladat korántsem volt egyszerű: a csapatoknak ki kellett találniuk egy valós adatokon alapuló, reálisan létrehozható társas vállalkozást. A kezdő tőkeként legfeljebb ötmillió forint állt rendelkezésre, melyhez csak indokolt összegű hitelt, vagy egyéb finanszírozási formát lehetett igényelni. A vállalkozáshoz egy üzleti modellt is össze kellett állítani, az elképzeléseteket pedig egy legfeljebb 10 perces videóban kellett bemutatni. E videónak tartalmaznia kellett a vállalkozás nevét, logóját, tevékenységét, helyszínét, formáját és a vállalkozás tagjait is. Ezen felül meg kellett indokolni azt is, hogy miért az adott vállalkozásra esett a választás, továbbá ki kellett fejteni a megvalósítás folyamatát, így például az engedélyek, igazolások beszerzésének módját, valamint a pénzügyi elképzeléseket is. Az említetteteken túl a csapat tagjait és az iskolát is be kellett mutatni egy másik, legfeljebb 5 perces videó keretében.

A beküldött videók alapján a neves szakemberek – Pesuth Tamás, a Corvinus Egyetem oktatója, Lombeczki Péter, az egri Sprinter Studio Kft. ügyvezető igazgatója és Szolnoki Szabolcs, a Budapesti Vállalkozásfejlesztési Közalapítvány SMART Pont Hálózat vezetője – alkotta zsűri elsősorban a megvalósíthatóság, illetve az ötlet újszerűsége, egyedisége, a vállalkozás elindításának részletes megtervezettsége, az üzleti modellben szereplő adatok megalapozottsága, a vállalkozás várható nyereségessége és a kockázatkezelés kidolgozottsága alapján választotta ki és értékelte a döntőbe jutott csapatokat. A legjobb tíz csapatnak a döntőre el kellett készítenie a vállalkozás plakátját is.

A verseny jelentőségét hangsúlyozva a zsűri tagjai rámutattak, hogy a tudásalapú társadalomban, illetve gazdaságban a fiatalok vállalkozóvá válása összetett gazdasági, és ennek megfelelően társadalmi kérdés is, amely egész Európában, így Magyarországon is komoly kihívások elé állítja a kormányokat. A szakemberek szerint e probléma megoldásában meghatározó szerepe van az innovációnak. Ezért bír rendkívüli jelentőséggel, hogy “megfelelően, a korosztályukkal kompatibilis módon” szólítsák meg, illetve vonják be az együttműködésbe a fiatalokat.

A verseny célja, hogy betekintést adjon a vállalkozói szférába, ezáltal pedig kellő ösztönzést is jelentsen a középiskolás diákok részére, hozzájárulva ezáltal ezen korosztály későbbi vállalkozóvá válásához. Nem titkolt szándéka a versenynek továbbá, hogy a fiatalok számára kellő ösztönzésként szolgáljon a jó és innovatív ötletek megszületése érdekében, amelyek aztán – a helyi társadalmat és gazdaságot erősítve – a közösségi kohéziót is elmélyíthetik – hangsúlyozták.

Sedon Gabriella az EcoJunior -e folyamatban játszott szerepét ecsetelve kiemelte, hogy a versenysorozatban résztvevő diákok nemsokára belépnek a munka világába, melynek az alkalmazotti léten túl egyik lehetséges alternatívája az önálló vállalkozás indítása. Ettől azonban sok ember fél, mert ismeretlen számára ez a világ; a verseny egyik célja éppen e félelem eloszlatása volt.

A felkészülés alatt a diákok egy tapasztalt szakemberek által összeállított, sok hasznos információt és gyakorlati példát tartalmazó tankönyvből ismerkedhettetek az alapvető vállalkozói ismeretekkel. Az is kiderült, hogy a diákok alaposan felkészültek a megmérettetésre – tette hozzá.

A győztes Andrássy György Katolikus Közgazdasági Középiskola Fehérkakaó csapata lett. Második helyen a Dobó István Gimnázium KÉPzelet nevű formációja végzett, míg harmadik a szintén az Andrássyból érkezett alakulat, az Izveszelytő lett.

A verseny első helyezett csapata és felkészítő tanára egy-egy laptopot nyert. A második helyezettek egy-egy tablet PC-t, a harmadikok egy-egy okostelefont kaptak. Ezen felül mindenki hazavihette az említett tankönyv egy példányát, és egy-egy pendrive-ot is. A díjakat az OMYA Hungária Kft. és a HMVTA szponzorálta. A verseny moderátora a Corvinus Egyetem hallgatója, Nagy Dénes volt.

“Persze, tisztában vagyunk vele: csupán könyvből nem lehet jól megtanulni vállalkozni. Ezért is tudatosítottuk a résztvevőkben, hogy a későbbiekben, amikor majd ténylegesen elindítják vállalkozásukat és szükségük lesz segítségre, tanácsra, akár hitelre vagy pályázati tanácsadásra, itt a Vállalkozói Központban mindig szeretettel látjuk őket” – hangsúlyozta az ügyvezető igazgató.

 

HMVTA, 2016.06.01.