Átadták a HMVTA Egri Startup Inkubátorházát

Reméljük, hogy az alapítvány Unikornis Irodaházában kialakított fiatalos környezet rövidesen megtelik élettel, és eredményesen szolgálja a programban részt vevők munkáját, illetve hosszabb távon is segíti majd a kreatív fiatalok Egerben tartását – jelentette ki Farkas Zoltán, a Heves Megyei Vállalkozás- és Területfejlesztési Alapítvány (HMVTA) kuratóriumának elnöke szerdán a hevesi megyeszékhelyen, az Egri Startup Inkubátorház megnyitóján. Az újonnan alapított, nagy növekedési potenciállal rendelkező induló vállalkozásokat segítő startup-programra több mint ötvenen jelentkeztek, közülük – a beküldött anyagok alapján – 25 résztvevő kezdheti meg a programot. Részükre csütörtökön már megtartják az első workshop-ot.

 

 

Farkas Zoltán emlékeztetett: a Startup Eger Programot az egri önkormányzat támogatásával hirdette meg a HMVTA.

“Nem kis feladatra vállalkoztunk azzal, hogy megfelelő szakmai háttérrel segítsük a pályázó fiatalokat. Egy olyan támogatói befektetői környezetet is igyekszünk kialakítani, amely az ötletektől a megvalósulásig tartó igen rögös úton támogatja majd a résztvevőket” – mondta.

A kuratórium elnöke beszélt arról is, hogy az Unikornis Irodaház – alapszellemiségéhez hűen – továbbra is egy, a vállalkozásokat segítő szolgáltatóház, talán ezért is eshetett a város választása az alapítványra e programban. “Itt egyebek mellett ügyvédi, könyvelői, pályázatírói, tervező mérnöki szolgáltatás is rendelkezésre áll, azaz olyan környezetet tudunk biztosítani egy kezdő vállalkozás számára, amely átsegítheti az induláskor jelentkező komoly nehézségeken. Ha ezen nehézségek egy részét átvállaljuk, egy startup-vállalkozás már könnyebben tud céljai megvalósítására koncentrálni” – hangsúlyozta.

Rámutatott arra is, hogy a Startup Eger Program minden szállal a városhoz kötődik, célja, hogy a program eredményei itt “verjenek gyökeret”. Nevelőegyesületként akarják működtetni ezt a közeget. Azt remélik ugyanakkor – tette hozzá –, hogy hosszútávú lesz a program, amelyhez egyre több hazai és nemzetközi forrást tudnak majd biztosítani, így az idővel “önjáróvá” válhat. Tapasztalataik szerint ugyanis az európai uniós támogatásoknál is egyre komolyabban számolnak a startup-okkal.

 

 

Habis László, Eger polgármestere felelevenítette: fél éve írta alá a város az alapítvánnyal azt a megállapodást, melynek eredményeként az önkormányzat piacképesnek tűnő ötlettel bíró kezdő egri vállalkozások számára mentorprogramot hirdetett.

Kiemelte, hogy a kormányzat a kis- és középvállalkozásokat helyezi a gazdaságfejlesztési támogatások középpontjába, ezt szolgálja a GINOP-program számos eleme, illetve több, ezt a szektort célzó hitelezési program is. Ugyanakkor arról sem szabad megfeledkezni, hogy egy ötlettől rögös út vezet a vállalkozás elindításáig, a termékfejlesztésig, a piaci bevezetésig. Éppen ezért komoly felelősségre és szakmai tudásra van szükség a kézzel fogható eredmény megszületéséig.

Azt is mondta, hogy az év végéig kifutó programban öt sikeres vállalkozást választanak ki, a tapasztalatokat pedig menet közben is kiértékelik. Bíznak benne, hogy lesznek olyan kezdő vállalkozások, amelyek képesek befektetői forrásokat találni, pályázati lehetőségeket felkutatni.

 

 

Sedon Gabriella, a HMVTA igazgatója elmondta, hogy az alapítvány a most kialakított inkubátor irodákkal biztosítani tudja startup-vállalkozások számára az infrastrukturális hátteret, ami az induló vállalkozásoknak gyakran nem áll rendelkezésére. Az irodaházban egyebek mellett irodatechnikai eszközöket, szélessávú internet-hozzáférést és partnerekkel való tárgyalási helyszínt is biztosítanak.

A program első, Üzleti ötletből vállalkozás? Startupokról dióhéjban… címmel meghirdetett workshop-ja 2016. február 11-én, csütörtökön délután négy órakor kezdődik. A workshop-on az előadók interaktív módon közelítik meg a témát, így a résztvevők nem csupán tudásukat gyarapíthatják, de tapasztalatcserékre is mód nyílik. A részvétel ingyenes, de a terem befogadó képessége korlátozott, ezért regisztrációhoz kötött. Részvételi szándékot az info@hmvta.hu email címen lehet jelezni. A workshop-okon résztvevő startupperek krediteket gyűjthetnek egy kártyára, s minél több kreditet kapnak, annál több szolgáltatásra lesznek jogosultak az irodaházban. A programot lezáró versenyre várhatóan májusban kerül sor, ezen választják ki az öt nyertes startup-vállalkozást.

 

HMVTA, 2016.02.10.